Az Omnipack Klaszter 2018. április 9.-én megszerezte a nemzetközi ezüst minősítését, melyet az European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA) elnevezésű szervezet állított ki. Az ESCA abból a célből jött létre, hogy folytassa az ECEI (European Cluster Excellence Initiative) eredményes munkáját, valamint hogy gyakorlati tanácsokat nyújtson a klaszterszervezetek számára. Mára az ESCA klaszterszakértők hálózatát teszi ki több, mint 30 országban.

Az ESCA-nak két fő tevékenységi köre van:

  • Klasztermenedzsment kiválóságának értékelése a klaszterek és klasztermenedzsment szervezetek összehasonlításán és minőségi értékelésén keresztül. Az ESCA hatáskörébe tartozik, az ECEI által megbízva, az értékelési folyamat kialakítása.
  • Az ESCA a klaszterpolitika alkotóinak, alkalmazóinak is iránymutatást, támogatást nyújt klaszterfejlesztési területen.

A klaszterek minőségi értékelésének három szintje van: bronz, ezüst és arany. Az Omnipack klaszter felülvizsgálata során a klaszter struktúrája és irányítása, pénzügyei, klaszter stratégiája, klaszter által nyújtott szolgáltatások, a klasztertagok közötti kommunikáció, együttműködések más partnerekkel, elért eredmények, K+F tevékenységek, valamint sikertörténetek mind feltérképezésre kerültek.

Az elnyert „Silver Label” minősítés 2020. április 30.-ig van érvényben. Magyarországon jelenleg az Omnipack Klaszter az egyetlen klaszter, mely érvényes ezüst minősítéssel rendelkezik a klaszterek között.